maart 16, 2015

Over Boompjesstraat Jamszz

Hoe het allemaal begon:
Op een mooie, zonnige zaterdag in juni 2011 zaten wij gezellig met onze buurman van de andere kap in de tuin. Onder het genot van een lekkere versnapering vroegen wij onszelf af wat we in hemelsnaam met alle kalebassen & pompoenen aan moesten die in de tuin groeiden. We kwamen op het idee om ze te koop aan te bieden bovenaan de dijk, want wie weet verkochten we er nog een paar. Dat was wat ik graag wilde…. een kraampje aan huis, waar ik mijn teveel aan spullen vanuit de tuin kon verkopen.

En zo begon mijn avontuur
.. toen nog onder de naam Boompjesstraat Strijen!!
Met een oud campingtafeltje, een truttig kleedje en wat manden en kisten werd mijn “kraampje” een feit. We maakten een facebookpagina aan, zodat iedereen kon zien wat ik zoal deed en wat ik te koop aanbood.

Al gauw werd het tafeltje te klein…. ik had meer ruimte nodig! We maakten van afvalhout een prachtig kastje en dat werd tussen de 2 huisjes onder aan de dijk gezet. Dit natuurlijk in samenspraak met de buurman, die het ook een heel leuk idee vond. Een oud reclame bord kreeg ook een tweede leven met een omlijsting van afvalhout, zo kon ik alles duidelijker te koop aanbieden bovenaan de dijk.

Van kalebassen & pompoenen ging het al snel naar courgettes, knoflook, tomaten, aardappelen en alles wat ik nog meer over had uit mijn moestuin. Maar toen kwam mijn volgende “probleem”: Wat moest ik met al het zachte fruit, zoals bramen, frambozen, tayberry’s, Japanse wijnbessen, aardbeien, aalbessen, kruisbessen, loganbessen & zwarte bessen? Want daar had ik inmiddels ook wel erg veel van.

Toen kwam het idee om er jam van te maken. Na zelf onze buiken vol te hebben gegeten met overheerlijke jam was het logische vervolg natuurlijk om alles in het kastje te zetten. Hier begon dus de verkoop van jam en ook mijn voorliefde voor puur en (h)eerlijke jam.

Mijn streven is om alles zo natuurlijk mogelijk te doen:

  • Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
  • Geen kleur-, geur- en smaakstoffen
  • Recycling van o.a. glazen potjes
  • En daarbij moet het natuurlijk ook betaalbaar zijn

Na 2 jaar op deze manier gehandeld te hebben, vroeg een kennis of ik zin had om mee te gaan naar een markt in Rotterdam. Zij hebben een (catering)bedrijf dat allerlei eerlijke producten maakt en verkoopt, zoals chutney’s en compotes. Mijn jam is daar een goede aanvulling bij.

Het verliep allemaal leuk en best goed, maar al snel bleek wel dat mijn jam met gekleurde mutsjes in het niet viel naast hun professionele potjes. Ik moest gaan investeren als ik verder wilde in deze handel. En zo geschiedde.

Op de volgende markt, de Ruigenhilfair in Oudemolen, besloot ik het wat professioneler aan te pakken. Potjes met één kleur mutsjes, namelijk groen/wit. En dit sloeg in als een bom. Ik draaide een super super omzet…. maar nu kwam het volgende probleem om de hoek kijken: Ik had geen potten meer. Dus investeren in nieuwe potten, want met enkel gerecyclede potten kan ik het helaas niet redden voor de verkoop. Na deze investering kon ik steeds vaker naar braderieën en kwam ik erachter dat er heel veel behoefte is aan eerlijke en betaalbare producten.

Ik besloot om het geheel echt professioneel aan te gaan pakken en op 1 december 2013 is de naam Boompjesstraat Jamszz geboren. Nu bezoek ik zoveel mogelijk markten en braderieën om iedereen de heerlijke smaak van natuurlijke producten met een eerlijke prijs te laten beleven.